HOThybridin joulukalenterin luukku 4.12.: Stop Huumeille ry

Julkaisemme joulukuussa HOT-hankkeeseen liittyvää joulukalenteria, jonka teemana on kestävä kehitys ja osallisuus. Neljännen päivän luukussa Stop huumeille ry kertoo toiminnastaan.

Stop Huumeille ry on vuonna 2000 perustettu päihdekuntoutujien vertaistukeen ja päivätoimintaan keskittynyt yhdistys. He tarjoavat maksuttomia, vertaistukeen perustuvia vaihtoehtoja päihteiden käytölle ja edistävät päihdekuntoutujien yhteiskunnallista osallisuutta ja hyvinvointia.

Mitä STOPin joulujuhla merkitsee

Monelle joulu on hankalaa aikaa. Paljon hajonneita perheitä, ei ole läheisiä tai ei ole mahdollista viettää joulua läheisten kanssa yhdessä. Joulu on niin iso perhetapahtuma, ëttei sitä voi mitenkään sivuuttaa. Siinä korostuvat yksinäisyyden ja erilaisuuden tunteet.

Sen sijaan, että olisi yksin tai pahimmassa tapauksessa käyttämässä päihteitä, tarjotaan Stopissa vaihtoehto. Jokainen otetaan lämpimästi vastaan porukkaan, johon joko on jo kehittynyt yhteyden ja kuulumisen tunne ja jos ei ole, niin silti otetaan vastaan sellaisena kuin on. Sillä on valtava merkitys. Parhaimmillaan yksinäisyyden tunne hälvenee.

Stopin joulu huipuntuu jouluaaton yhteiseen joulujuhlaa. Aattona Stoppi on auki 10-15. Juhlaa varten tilat koristellaan ja katetaan pitkät pöydät, joiden ääreen sitten kokoonnutaan syömään upeaa jouluateriaa. Juhlaan toki kuuluu myös leikit, leikkimieliset kisailut ja musiikki. Joulupukkikin vierailee tapaamassa pieniä vieraita ja saattaa tuoda pieniä lahjoja lapsille mukanaan.

Jouluruokapöytä. Kinkkua. Silliä. Lohta. Salaatteja.

Kävijät eivät ole vain kävijöitä – jokainen hyväksytään sellaisena kuin he ovat.

Stop Huumeille ry:n tarkoitus on tarjota helposti lähestyttävää toimintaa ihmiselle, jotka haluavat olla selvinpäin. Näkyvin ero muihin toimijoihin tulee esiin siinä, että Stopin toiminta perustuu vertaisuuteen. Kun Stopin ovesta astuu sisään, ei voi erottaa kuka on harjottelija, henkilökuntaa tai kuka on kävijä.

Toiminnassa on vaihtoehtoja laidasta laitaan ja kuka vaan räätälöidä toimintaa toiveidensa ja osaamisensa mukaan. On kaikkien näköistä toimintaa, esimerkiksi taidetta ja kulttuuria, urheilua, tapahtumiin osallistumista, tanssitunteja ja uintia. Joka päivälle löytyy erilaista toimintaa. Tiistaisin kokoontuu Stopin oma bändikerho, johon kuka tahansa voi mennä mukaan oli kokemusta tai ei. Ohjaaja ja vertaiset auttavat bänditoimintaan mukaan. Torstaisin käydään porukalla uimassa ja salille voi koska vaan mennä. Kuntoutusta tuetaan ryhmätoiminnalla torstaisin naisten ryhmällä ja perjantaisin Stopissa kokoontuu Radalta himaan -ryhmä. RH-ryhmä kiertää myös laitoksissa tapaamassa kuntoutujia. Tällä hetkellä merkittävässä roolissa on jalkapallon MM-kisat. Ilta-aukioloaikaa on lisätty, jotta voidaan yhdessä kokoontua kisastudioon katsomaan kisoja isolta screeniltä.

Postilaatikko seinässä. Laatikon päällä kolme kynttilää.

Stopissa järjestetään myös vertaispalveluohjaaja-koulutusta. Koulutettu fattaluuta voi vapaaehtoistyöllä rakentaa aineiston ohjausalan osatutkinnon suorittamiseksi suorassa näyttötilaisuudessa.

Jokaisella Stoppilaisella on mahdollista osallistua toimintaan sen verran, kun omat voimavarat antavat myöten. Alussa saatetaan uskaltautua johonkin toimintaan mukaan ja hissukseen, kun itsetuntoa alkaa palautua, uskallus osallistua lisääntyy. Saattaa olla, että tullaan sisään kävijöinä ja lähdetään ulos työelämään. Reitti saattaa kulkea kävijästä, harkkariksi, osaksi henkilökuntaa, ja sieltä eteenpäin – usein terveydenhuollon alalle, mutta myös muualle.

Päivätoiminnassa harjoittelijat ja vapaaehtoiset pyörittävät arkisia toimia. Päivittäin aamupuhinoissa jaetaan kuulumiset ja jaetaan tehtävät. Vakituisella henkilökunnalla on hallintotyötä, mutta ovat kuitenkin käytännöntyössä mukana. Harkkareilla on oma lähiesihenkilö, joka ohjaa ja tukee työnteossa.

Korona-aika oli yhteisön voimannäyte. Porukat oppi käyttämään sähköisiä kanavia ja digipalveluita ja aikaa vietettiin virtuaalisesti yhdessä. Käytiin pienellä porukalla kävelyillä. Stoppi oli kärkeä – aukiolo pidettiin virtuaalisesti yllä, ettei kukaan jäänyt ilman yhteisöä.

Työnohjausta toteutetaan edelleen verkossa. Netin kautta saa aina fattaluudan kiinni. Henkilökunta pitää yhteyttä niihin, jotka syystä tai toisesta ovat joutua erilleen yhteisöstä. Käydään sairaalassa, jos voidaan, kysellään mitä kuuluu – ei jätetä yksin.

Stopissa kävijöitä on noin 30 päivittäin.

Kirjoittaja
Viola Kaukoranta

Kirjoittaja on Stop Huumeille ry:ssä harjoittelijana kuntouttavassa työssä.

Tutustu Stop Huumeille ry:n toimintaan osoitteessa https://stophuumeille.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s