Mahdollisuuksia vai potentiaalisia ongelmia – kumpaan suuntaan hybridityö kallistuu?

Hybridityö on jatkuvaa ja säännöllistä etä- ja läsnätyön vaihtelua. Hybridityö on yhdelle työntekijälle pelastus – mahdollisuus tasapainottaa tehokkaasti työtä ja vapaa-aikaa, ottaa vastuuta, osallistua ja tuoda lisäarvoa organisaatiolle itselleen sopivimmalle tavalla. Toiselle työntekijälle se on turhautumisen huippu – oma osaaminen ei tunnu riittävältä, itselleen sopiva vuorovaikutus loistaa poissaolollaan ja raamittomuus luo tunteen oman potentiaalin piiloon jäämisestä. Hybridityö on osalle dystopiaa ja osalle utopiaa. Kumpi kuvauksista tuntuu enemmän omalta? Millaisin keinoin voi vaikuttaa hybrityön tuottamaan kokemukseen?

Työnantajan näkökulmasta hybridityössä on paljon huomioitavaa, toimivien käytäntöjen organisoinnista viestintään ja tasapuoliseen osallistamiseen. Parhaillaan mahdollisuus hybridityöhön on kuitenkin osoitus joustavuudesta ja jopa rekrytointivaltti. Toimivien käytäntöjen ja luottamuksellisen työnteon mallin rakentaminen kuitenkin haastaa kaikkia osapuolia koko organisaatiossa.

Neljä ihmistä sovittamassa neljää palapelin palaa yhteen kuvattuna ylhäältä päin.

Monista hybridityöhön liittyvistä näkökulmista on vaikea löytää yleistä yksimielisyyttä, poikkeuksena on näkemys erilaisten työntekijöiden huomioimisesta. Mahdollisuus hybridityöhön ja sen erilaisiin toteutusmalleihin sopii monenlaisille työntekijöille ja tekee työnteosta näin saavutettavampaa. Omalla asuinpaikkakunnalla, luonteenpiirteillä tai erilaisilla rajoitteilla on huomattavasti vähemmän merkitystä, kun työnteko on mahdollista monipuolisesti eri ympäristöissä.

Hybridityöhön liittyy paljon mahdollisuuksia, toki myös potentiaalia ongelmiin. Hybiridityön tuomat kokemukset työstä, sosiaalisuudesta ja organisaatiosta vaikuttavat paljon asiantuntijan työhön ja työnantajaa kohtaan tunnettuun luottamukseen. Näihin kokemuksiin voidaan vaikuttaa luottamusta, työn käytäntöjä ja työkaluja kehittämällä.

Suomen eOppimiskeskus ry:n ja #HOThybridi-hankkeen järjestämässä webinaarissa Hybridityö – dystopiaa vai utopiaa? kootaan kokemuksia hybridityöstä ja mietitään yhdessä keinoja sen kehittämiseen.

Työpaja järjestetään 7.6.2022 klo 14.00-15.30 Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://forms.gle/AxKnjj4ptRRwVqVz8

Ilmoittautuminen on auki 31.5.2022 asti.

Kuva: Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s